Categories:

De doelen van het klimaatakkoord voor 2030 dreigen niet gehaald te worden. Vooral de industrie kan een grote bijdrage leveren aan de energietransitie, maar dan moet er volgens een onderzoek van CE Delft (in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Netbeheer Nederland en Energie-Nederland) snel wat gaan gebeuren. Er wordt een beroep gedaan op het nieuwe kabinet.

Zo zou de elektrificatie in de industrie al moeten leiden tot 4,2 megaton CO2-reductie, pakweg een derde van de reductie-opgave van deze sector. Op basis van vier ketens is onderzocht hoe de agenda eruitziet. Elektrische boilers in de industrie, grootschalige industriële warmtepompen, grootschalig waterstofproductie uit elektrolyse en een warmtenet met centrale warmtepomp en aquathermie.

De conclusie van CE Delft: ‘Als we uitgaan van de gemiddelden, ligt de doorlooptijd voor het totaal van de vier bestudeerde ketens tussen de 8,5 en 10,5 jaar. De volledige bandbreedte van realisatie van alle ketens ligt tussen de 6,5 en 16 jaar. Dit betekent dat elektrificatietrajecten nu, maar uiterlijk binnen de komende 0,5 tot 2,5 jaar moeten starten om operationeel te zijn in 2030,’ aldus het onderzoek. De precieze locatie en met name de beschikbare ruimte op het elektriciteitsnet maken daarbij wel verschil: dit vraagt dus ook maatwerk.

Bekijk hier het volledige artikel.

Tags:

Comments are closed