Stikstofreductie is niet 1-op-1 hetzelfde als circulair, maar het circulaire gedachtengoed kan wel op allerlei manieren beleid en maatregelen aanjagen die ook positieve impact hebben op stikstofuitstoot, en de aandacht voor stikstofuitstoot kan wind in de zeilen blazen van circulair bouwen. Platform31 besteedde hier tijdens de Week van de Circulaire Economie ruimschoots aandacht aan.

In de online sessie Stikstof als kantelpunt in de versnelling naar duurzame woningbouw op 2 februari werd het onderwerp, inclusief de link met circulariteit, besproken. Voorname aanleiding voor de sessie was het lanceren van de publicatie ‘Verrijking van de handreiking stikstofloze woningbouw’. De betreffende handreiking was in november 2020 al gepubliceerd. Beide producten zijn tot stand gekomen in nauwe co-creatie tussen C-creators, Platform31 en Hedgehog company die elkaar vonden tijdens uitvoering van soortgelijke projecten voor de provincie Noord-Holland en Ministerie van Binnenlandse Zaken.

De handreiking bevatte een groot scala aan maatregelen die gemeenten kunnen nemen om stikstof tijdens de bouw, met nadruk op woningbouw, te verminderen. Uiteindelijk moeten bouwbedrijven die maatregelen opnemen in hun uitvoering, maar partijen als gemeenten kunnen op allerlei manieren sturing geven, zowel in rol als grondeigenaar, opdrachtgever, vergunningverlener en facilitator.

Bekijk hier het volledige artikel.

Tags:

Comments are closed